Kako se zbirajo prstni odtisi in drugi dokazi v kriminalističnih preiskavah, kako deluje forenzični laboratoriji ter mnoge druge zanimivosti in »skrivnosti« nam je v sredo, 9. 10. 2024 razkrival policist – kriminalistični tehnik Urban Troha.

V enoti v Vipavi se je že pred časom porodila želja, da bi pobliže spoznali delo forenzikov. In tako smo z velikim navdušenjem pričakovali obisk kriminalističnega tehnika Urbana Troha. V sredo, 9. 10. 2024 dopoldan je odgovoril na številne naše radovednosti. Podrobno nam je predstavil delo s področja kriminalističnih preiskav. Pokazal nam je kovček z vso opremo, ki jo policisti potrebujejo pri zbiranju in varovanju dokaznega gradiva. Lahko smo si ogledali kako se dobi prstne odtise s površine, preko velikega platna pa nam je predstavil Nacionalni forenzični laboratorij (NFL), kjer izvajajo forenzične preiskave.

Vprašanja našemu gostu so kar deževala in z veseljem nam je na vsa odgovoril. Delo forenzikov nam je predstavil slikovito, z mnogimi anekdotami in izkušnjami iz terena. Za tako zanimivega in prijetnega gosta, kot je bil g. Troha, je časa vedno premalo. In tudi tokrat nam ga je skoraj zmanjkalo, zato ga bomo medse z veseljem še povabili.