V ajdovski enoti VDC Ajdovščina–Vipava smo v četrtek, 17. oktobra 2024, na stežaj odprli vrata za obiskovalce. Dneva odprtih vrat se je udeležilo res lepo število ljudi, ki so z zanimanjem pogledali, kaj se skriva za belimi zidovi pritlične zgradbe na naslovu Pot v Žapuže 13a.

 

Turoben jesenski dan in rahel dež nista zaustavila vseh tistih, ki so nas želeli obiskati. Vseh, ki so želeli pokukati v naše prostore in spoznati, kdo smo in kaj počnemo.

Povabilu na dogodek so se odzvali iz več sorodnih ustanov – iz enot Vipava, Cerknica, Sežana, Solkan ter iz CIRIUSa. Male skuštrane glavice iz skupin Žirafe in Oranžni metulji  so prišle na obisk iz bližnjega vrtca na Ribniku. Tudi radovedni šturski osnovnošolci so nas imeli priložnost spoznati.  In vsi posamezniki, ki so jih k obisku spodbudili izobešeni plakati.

Pozdravnemu nagovoru direktorice Ivane L. in kulturnemu programu naših glasbenikov je sledil aktivni del v različnih delavnicah. Pripravili smo več dejavnosti, skozi katere so imeli  obiskovalci možnost začutiti delovni in ustvarjalni utrip enote. Lahko so se preizkusili v preprostih proizvodnih delih,  ki jih opravljamo za različne kooperante. Program »Dišeči vrt« smo predstavili v dveh različnih delavnicah. Ker je jesen čas za razmnoževanje novih sadik, so v lončke z zemljo podtikali vejice smilja in sivke, ki bodo čez zimo pognale korenine. V drugi delavnici so v vrečke iz blaga polnili  posušeno dišečo sivko. Naša glasbena skupina z mentorico Loredano je predstavila, kako potekajo njihove vaje in s prijetnimi melodijami ves čas ustvarjala toplo vzdušje. Iz kuhinje pa se je ves dopoldan širil omamen vonj po palačinkah, s katerimi smo se sladkali.

Živahen vrvež obiskovalcev  je cel dan polnil naše prostore. Veseli smo bili vseh, ki so prišli in soustvarjali četrtkov Dan odprtih vrat. Vhodna vrata v VDC sicer niso vedno na stežaj odprta, sploh ne pozimi, ko varčujemo s kurjavo :), obiskov pa smo vedno veseli. Dobrodošli pri nas kadarkoli!